Intel ve Micron 10 Terabaytlık SSD Üretecek

28 Mart 2015 Cumartesi

Solid state diskler için kapasite her zaman problem olmuştur. Çipleri pahalı ve limitli alana sahipler. Geçen yıl,Samsung V-NAND ve dikey NAND’lar da bu sorunu ele alarak çözmeye çalıştılar. Intel ve Micron bu oyuna dahil oluyor ve bu soruna mükemmel bir çözümle geliyor. Çözümün adı 3D NAND.

Bu teknolojiyi anlamak oldukça basit. Geleneksel hafıza çipleri tek bir tabakadan oluşuyor. 3D NAND’ların mimarisinde ise hafıza hücrelerinin dizilişi aynı zamanda dikey. Bunu yaparak bir çipin kapasitesinin potansiyeli oldukça artıyor. Intel ve Micron bir çipin kapasitesinin 48 GB olduğundan bahsediyor. Solid state diskleri kullandığımızdan beri gördüğümüz en yüksek kapasiteli disk 3.5 terabayt. Bu 3D NAND teknolojisi sayesinde bu sayı 10 terebaytın üstüne çıkarılabiliyor.


Bu tabi ki günümüzün SSD’leri için gerçektende büyük bir rakam. 2.5 inçlik diskler 4 terabayttan fazla bulunmuyor. Intel, 3D NAND projesiyle bu sayıyı en az 2 katına çıkarabildiklerini söylüyor. Anlayacağınız, küçük bir alana binlerce dosyayı sığdırabileceksiniz.

Samsung geçen sene, V-NAND’ı bize tanıtarak bu pazardaki liderliği tamamen almıştı ama an itibariyle Intel’le yarışacak gibi duruyor. Bu teknoloji sayesinde 10 terabaytlık solid state sürücüsününyayınlanması çok uzak değil.

Kaynak : DigitalTrends
Share on : Facebook Twitter Google+

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder